2017. január 25.

Szezámos sütőtökkrém

vagy kence, ahogy tetszik. Ehetjük kenyérre kenve, zöldséget belemártogatva, vagy ropogósra pirított tortillára kenve. Sülthús mellé mártás is lehet, egy a biztos, finom, ahogy egy  Yotam Ottolenghi  recept alapján készült ételhez illik ☺


Mennyiségeket nem tudok írni, a hummuszhoz hasonlóan érzésre és ízlésre kell hagyatkozni. De legfőkképpen attól függ, mennyi megsült tökhúsunk marad meg.

Hozzávalók:

sütőtök előzőleg megsütve fahéjjal, csipet sóval, olivaolajjal
1-2 evőkanál szezám paszta (Tahini)
3 – 4 evőkanál görög joghurt
fokhagyma reszelve vagy granulátum
szezámmagok (fehér és/vagy fekete)
kevés juharszirup (eredetileg datolya szirup)
gránátalma szirup vagy balzsamecet krém
ízlés szerint koriander zöldje (nekem csak fagyasztva szárított van)

Praktikusan másnap érdemes elkészíteni, ha a sütőtökből megmarad. Ettől függetlenül is érdemes s tököt a fentiekkel megszórva / meglocsolva sütni, mert ha csak úgy magában esszük, akkor is rengeteget dob rajta a fűszerezés.



A kihűlt tökhúst lehet aprítógéppel is, de elég csak villával összenyomkodni, hozzákeverni a többi hozzávalót és a tetejére szórni a szezámmagokat. Végül mehet rá a gránátalma szirup vagy a balzsamecet krém. Rögtön ehető, de úgy vettem észre, hogy jót tesz neki, ha egy napot pihen, jobban összeérnek az ízek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése