2016. szeptember 28.

Tepertő és sertészsír házilag

A Ház Ura ma elbattyogott a Csarnokba, így most Férfimunka rovatunk következik ☺



„A jó tepertő alapja a jó zsírszalonna, azt pedig arról lehet megismerni, hogy legalább 3 cm vastag! Tehát felejtsük el a fitnesz malacok 1-2 centis „szalonnáját”, az nem az, az csak háj.
Ha megvan a jó alapanyag jön a neheze; egyenletes méretűre felszeletelni, lehetőleg ne legyenek benne sem lényegesen kisebb, sem pedig nagyobb darabok, mert akkor nem egyszerre sül meg.

Én a régi zsírból mindig teszek 10-20 dekát a lábas aljára, beledobálom a felszeletelt zsírszalonnát, öntök rá legalább fél liter vizet és 1-1,5 dl tejet, egyrészt mert ettől lesz a zsír szép ikrás, másrészt pedig a meleg szobában sem avasodik meg! Fedő alatt nagy lángon megküldöm és közben időnként megkevergetem, majd pedig ha már a gőzben egyenletesen meleg szinte folyamatosan kevergetem, hogy ne süljön le, egyenletesen adja ki a zsírt.

Amikor zsemle színű, lyukacsos kanállal krumplinyomóba szedem és – nem túl alaposan – kinyomom, majd egy tálba borítom. Ha ekkor egyből ákevergeted egy villával az összeragadt töpiket, akkor újra „kiugorják magukat” és szebbek lesznek”

A zsír pedig már üvegegben, a az őszi - téli ellátmány első része. Igazi nagymamás házi süteményekhez is elengedhetetlen, nem beszélve sok ételről, de még a palacsinta is ezzel sütve az igazi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése