2015. november 1.

Tarja vadasan

Ez az étel nálunk tipikusan és ízig-vérig férfimunka. Úgy vagyunk mi itthon vele, hogy mindig az készíti az ételt, akinek az éppen jobban „fekszik”, örömmel és rutinosabban tud dolgozni vele. Itt vitán felül áll, hogy ki a szakács és ki a kukta ☺ Nem is változtatok semmit, mutatom úgy, ahogy a Ház Ura megírta:



Hozzávalók:

1,5 kg-os sertéstarja csont nélkül
3 – 4 db sárgarépa
2 fehérrépa
2 db vöröshagyma
½ citrom
5 – 6 gerezd fokhagyma
babérlevél
szemes fekete bors
boróka bogyó
ecet
őrölt kömény
kristálycukor
szárított vargánya (opcionális)
mustár
citromlé
citromhéj
2,5 dl tejföl + 1 evőkanál liszt a habaráshoz

Marhából és sertésből is készülhet; mi az utóbbit szeretjük J

Végy egy szép, kb. 1,5 kg-os tarját csont nélkül és öntsd le a langyosra hűtött zöldséges páclével, mely a következő képpen készül:
annyi vizet tégy fel, amennyi biztosan ellepi majd a húst, sózd meg és annyi ecetet tégy bele, hogy ne savanyú, hanem kellemesen pikáns legyen. Szelj bele 3-4 karikázott sárgarépát, mi a fehér répának csak az ízét szeretjük, tehát ez nagyobb hasábokban megy bele a könnyebb eltávolíthatóság miatt. 1-2 fej egészben hagyott, de félig bevágott vöröshagyma, egy félbevágott citrom és teatojásban 10-15 szem fekete bors 5-6 gerezd fokival, 1-2 babérral és 7-8 szem zúzott borókával.


A pácban 3-4 napig álljon a hús, majd a tett reggelén vedd ki belőle, kicsit szárítsd le, sózd, borsozd, én egy kis őrölt köménnyel is meghintem. Sütő edényben kevés disznó zsíron érdemes sütni; először körbe pirítani, majd 1-1,5 dl páclével felöntve fedő alatt 160º C fokon egy bő órát, majd a fedőt levéve „pirosra” sütni, addigra a lé is elpárolog.

Amíg a hús sül 4-5 evőkanál kristály cukrot karamellizálj és ha elérte a szép sötétbarna színt öntsd fel páclével és oldd fel benne a megkeményedett karamellt. Ezután tedd bele a pácléből csak a sárgarépát, ha van szárított erdei gombád abból is egy keveset. Egy jó evőkanál mustárt, sót, még egy kevés citromlét és nagyon jót tesz neki a citrom vékony héja. Ekkor koronázd meg a hús alatt képződött zsűvel. Kis lángon addig főzd fedő alatt, míg megpuhul és utána botmixerrel pépesítsd. Add hozzá a tejföllel elkevert lisztet és forrald ki.



Köretként a burgonya krokett illik hozzá. Ez a változat sütőben sült fagyasztott kész krokett volt, aminél csak jobb lehet, ha ez is házilag készül.

4 megjegyzés:

  1. Gyonyoru es biztos nagyon finom! Gratulalok!

    VálaszTörlés
  2. Elnézést, talán kicsit nehéz a felfogásom! A páclét - gondolom - meg kell főzni, hiszen forró páclével kell leöntenem a húst az első lépésben. Az első képen, mintha nyers zöldségek lennének a húsra rápakolva, ami szintén nyers, még nincs körbepirítva.

    VálaszTörlés
  3. Nyers még akkor a hús is, meg a zöldségek is, arra megy a meleg páclé. Akkor lesz a hús körbe pirítva, amikor kivettük a pácból és készítjük az ételt.

    VálaszTörlés