2015. február 16.

Töltött káposzta gerslivel és kaporral

Ez a töltött káposzta már egy kicsit kifelé kacsintgat a télből ☺ Nem is karácsony környékén szoktuk készíteni, már csak azért sem, mert akkor mindenki savanyú káposztát hajkurászik, így a minőség igen csak kérdéses. Ilyenkor azonban már szép nyugodtan meg lehet keresni a legjobb alapanyagokat. A zöldfűszerek és a gersli miatt pedig még nehéz ételnek sem mondanám.


Hozzávalók:

Kb. 30 db kisebb tölteléknek való levél + 1,2 kg vágott savanyú káposzta
75-80 dkg szaftos sertéshús (lapocka)
15-20 dkg húsos, hagyományos füstölésű kolozsvári szalonna
2 dl csésze gersli
2 tojás
2 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
fűszerek: őrölt kömény, pirospaprika, só,bors, kapor, majoranna
(babérlevél, chili)

Előkészületként a gerslit bő fél liter erőleves alaplében (leveskocka) 20-25 perc alatt előfőztük. A levet pótolni kell, ha elfőné. Tésztaszűrőben hideg vízzel leöblítettük, majd hagytuk lecsepegni. A levét félretettük, ezzel öntöttük fel a káposztát.
Minimális zsíron a köményt megpirítottuk, a vöröshagymát fokhagymát megdinszteltük.  A gázról levéve ment bele a pirospaprika, egy gyors keverés és mielőtt megégne, ráborítottuk a gerslit. A húst és szalonnát ledaráltuk nagy lyukú tárcsán, majd következett az összeállítás. A tojásokkal és a fűszerekkel együtt jól összedolgoztuk a tölteléknek valókat.


A leveleket félbevágtuk, a vastag ereket kimetszettük, hogy kis takaros töltelékek legyenek. A kevés kimaradt töltelékből egyszerűen golyókat gyúrtunk.

A vágott káposztát kevés zsíron elődinszteltük, pirospaprikával megszórtuk. Egy nagy fazékba elkezdtük rétegezni:  alulra vágott, rá 1 sor töltelék és így tovább.Csak annyi vízzel kell felönteni, hogy éppen ellepje, mert rántás nem kerül rá. Lassan főzni, az edényt csak mozgatni, rázni, nem keverni. Kb. 1,5 óra alatt készült el. 
Tálaláskor tejföllel és egy kevés pirospaprikával tesszük teljessé és mellé igazi jóféle kenyér is dukál.

2 megjegyzés:

  1. Mennyei ízek!!! Nagyon étvágygerjesztő étel és fotók :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Vicuska. Hát igen, ez egy klasszikus, még ha kicsit meg is variáljuk.

      Törlés