2015. február 5.

Kekszgyártás keksznyomóval

Keksznyomóval leptek meg a szüleim karácsonyra ☺ Tele voltunk süteményekkel, de mégis néhány nap után már nem bírtam tovább és kellett egy próbát tenni vele. Aztán még és még.... mert olyan az a keksz, hogy nem lehet abbahagyni. Azóta is folyamatosan sütöm. A szerkezethez mellékelt receptet vettem alapul, de a lisztnél  kisérleteztem és kevertem a tönkölyt, teljes kiőrlésűt és finomlisztet.


Hozzávalók: (40 – 42 db 5 cm-es keksz lesz belőle)

30 dkg lisztkeverék (10 finomliszt + 10 tönköly fehérliszt + 10 teljes kiőrlésű búza)
18 dkg vaj / margarin de akár vegyesen is
7 dkg kristálycukor
1 cs. vaniliás cukor
csipetnyi  só
1 tojás
+ kakaó / fűszerek / kókusz /kávé  stb. stb. tetszés szerint

A vajat a cukorral és a vaniliás cukorral jól kihabosítottam, majd hozzáadtam az enyhén felvert tojást. Tovább vertem nagy fordulaton, amíg tökéletesen elvegyültek.


Kanalanként adagoltam hozzá a sóval és fűszerekkel elkevert lisztet, közben folyamatosan kevertem itt már a dagasztó szárral. Ha nagyon kemény, mert pl. túl kicsi volt a tojás, akkor 1 evőkanálnyi tejjel lehet hígítani. Egyben maradó, de puha állagú masszát kell kapnunk.

A masszát 3 felé osztottam nagyjából, mert 3 féle mintát akartam készíteni. Egy-egy adagot beletömködtem a hengerbe, majd az előzőleg zsírtalanított hideg tepsibe nyomtam... ööö... itt azért elkelt az erős férfikéz ☺ A szerkezetnek 2 állása van, ami az egy nyomással kikerülö mennyiséget szabályozza. A nagyobbik méretet választottam ki, így lett 40 db keksz. Ezt két tepsiben sütöttem ki, mert távolságot kell köztük hagyni.
Nagyon lényeges a zsírtalanított és hideg tepsi.... különben nem ragad oda a tészta. Sütőpapírt ehhez nem szabad használni.



175ºC-on alsó-felső állásban 20-23 perc alatt készre sülnek a kekszek. Nem ragadnak oda a tepsihez, gyönyörűen kiszedhetők. Fémdobozban lezárva eláll, rá lehet járni. Nagyon finom omlós kekszek lesznek belőle.


4 megjegyzés:

  1. Ez a keksz a gyerekkoromat idézi :) Én névnapomra kaptam keksznyomót és szeretem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyerekkor... igen :) Az enyémben Tere-fere volt még, az volt hasonló formájú.

      Törlés
  2. A legjobb recept amit valaha probaltam! koszonom

    VálaszTörlés