2014. december 15.

Gesztenyével és aszalt szilvával töltött pulykamell

Egy vendégposztot osztok most meg veletek: sosem titkoltam, hogy Párommal mindketten nagy konyhakedvelők vagyunk. Ez a nálunk már hagyományossá vált karácsonyi ebéd az ő specialitása, ezért átadom neki a billentyűzetet: 



Hozzávalók:

1 fél pulykamell (2 – 2,5 kg)
kb. 25 dkg natúr gesztenyemassza
kb. 30 dkg darált sertéshús
2 csomag aszalt szilva
1 dl vörösbor az áztatáshoz (6 dl a szakácsnak ☺)
1 tojás
2 – 3 zsemle tejben megáztatva
1 – 1 mokkáskanál kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, majoranna és tárkony
vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma ízlés szerint
őrölt kömény
frissen őrölt bors

„Ettől az ételtől indokolatlanul fél sok háziasszony, nem olyan vészes az elkészítése ☺
Én azért szoktam pulykából csinálni, mert kényelmesebb nagy szelet húsokkal dolgozni, de ha valaki a csirkét jobban szereti az is jó.

A hús: csak friss, nem fagyasztott húsból szabad csinálni és erről meg is kell győződni. A pulyka cicit úgy szeleteljük keresztben, a vastagabbik végéről kezdve, hogy először elkezdünk vágni egy kb. 1 cm vastagságban, de nem vágjuk végig; az alsó széle előtt (deszka) 1 centivel abbahagyjuk a vágást és új vágást indítunk megint kb. 1 centire, de azt már végig vágjuk. Másképpen fogalmazva: mintha szalámit szeletelnénk; az első szeletet majdnem teljesen levágjuk, a másikat teljesen és ha utána széthajtjuk, egy nyolcast kapunk ☺ Ezek után így szét lehet nyitni a húst és egy folpack fóliát ráterítve finoman kiklopfoljuk és így egy szép, nagy, tölthető, de még kezelhető szelethez jutunk. Egy emberes pulykamellből 5-6 ilyen nagy szelet lesz, a „maradékot” el lehet használni más ételhez.


A töltelék: 1/3 darált hús, 1/3 natúr gesztenye és kb. 1/3 a tejben áztatott zsemle is. Én darált húsnak sertés lapockát szoktam használni  + a mellről leeső apróságokat; ledarálom és egy hagymás, fokhagymás alapon egész kevés zsíron megpárolom, sóval, őrölt borssal, köménnyel szoktam ilyenkor ízesíteni, de nem kell „készre” csinálni, egy fél óra elég neki. Ha kihűlt összekeverem a kinyomkodott és szintén ledarált zsemlével és a gesztenyével valamint a tojással. A pulyka húshoz nagyon jól megy a hagyományos baromfi fűszerkeverék (majoranna, tárkony , bazsalikom, rozmaring és kakukkfű egyenlő arányban) és ajánlom, hogy abból a maradék vörösborból is keverjünk bele 2-3 kanállal, melyben előtte a mikróban 1-2 percig megpároltuk az aszalt szilvát; az a kevés alkohol természetes ízfokozóként fog dolgozni a sütéskor, de nem olyan mennyiség, ami elvinné az ízeket.


Összeállítás: a kiterített és mindkét oldalán kicsit elősózott, borsozott húson masszírozzuk el tölteléket kb. fél cm vastagságban (a szélére nem kell!), tegyünk rá egy sorban jó sűrűn az előzőleg már egy kevés borban mikróban előpárolt aszalt szilvából és tekerjük fel lehetőleg szorosan, majd tegyük a ferdén az alumínium fóliára tett baconra (egy adaghoz 5-6 darabbal számolhatunk) és a két oldalon kilógó szalonna csíkokat hajtsuk vissza a tetejére, majd jó szorosan tekerjük a fóliába és már mehet is a tepsibe. 180ºC -on kb. 90-100 percig süssük, majd vegyük ki, hagyjuk kihűlni valami jó hűvös helyen és másnap mehet a fagyasztóba.  


Karácsonykor csak elő kell venni annyi rudat, amennyi el fog fogyni, levenni róla az alufóliát és egy jó fél óra alatt kicsit kizsírozott tepsiben készre sütni. Ha nem olvasztjuk ki, akkor tegyük hideg sütőbe, hogy legyen ideje átmelegedni. Sokat dob az ízén, ha ekkor még mellé teszünk pár gerezd fokit; csak az illatok miatt és mehet még aszalt szilva is. Amíg elkészül mellé a krumplipüré a pulyka is szépen megsül. Így marad idő élvezni a karácsonyt. A megmaradó töltött pulykatekercsek pedig a későbbiekben is nagyon jól tudnak esni egy hétvégi ebéd gyanánt.
Jó étvágyat! „






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése