2013. december 19.

Szilvalekváros "protkó"

Karácsonyra való tekintettel egy kis sütögetés és ez most nem lesz fűszeres :) 
Protkó… a készítéséhez szükséges szerszámról nekem már csak ez jut eszembe J  De kiválóan lehet vele dolgozni. A tésztáját többszöri kísérletezés után véglegesítettem, ez lett a legjobb. A tölteléknél fontos, hogy igazi jóféle szilvalekvárt használjunk, ami kellően sűrű.


Hozzávalók:
80 dkg finomliszt
25 dkg sertészsír (házi a legjobb)
4 evőkanál porcukor
1 sütőpor
1 púpozott kávéskanál só
1 tojás
1 citrom leve
2 – 2,5 dl tejföl, hogy összeálljon

A tésztát összeállítjuk, majd hideg helyen legalább 1 órát pihentetjük, de előző nap is elkészíthetjük.

Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, a célszerszám segítségével megtöltjük a szilvalekvárral.



Oldalra fektetjük, hústűvel megszurkáljuk és tojássárgájával megkenjük.
Légkeveréses sütőben  190ºC-on 15 perc alatt megsütjük.

Egy friss, tavaszias káposztaleves után kitűnő második fogás.

Ha kihűlt, jól záródó dobozba tesszük, sokáig eláll, már ha kitart addig. Nálunk nem szokott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése