2013. október 8.

Alma-mangó curry kesudiós rizzsel


 Könnyű és finom J Alma mindig van itthon és néha bele lehet futni jó áron is a mangóba … ilyenkor veszek egy szép példányt és hagyom egy kicsit puhulni akár néhány napig is. A jó öreg almamártást is szeretem persze, de az önmagában, önálló fogásként nem tud működni. Ezzel se lehet persze egész nap árkot ásni, de egy komplett, könnyű fogásként tökéletes.



Elsőre ijesztőnek tűnhet a sokfajta fűszer, de egyszer kell kialakítani otthon a fűszerkészletet, aztán a variációk száma már végtelen.

Jöhet a curry alap, ami nálam ilyen:

kevés olaj (oliva párti vagyok, de másmilyen is jó)
1 nagyon kicsi fej vöröshagyma, vagy egy normálnak a fele
1 gerezd fokhagyma szeletelve vagy reszelve
1 hüvejkujjnyi gyömbér reszelve (erről majd külön is írok)
1-2 alma (Idared)
1 mangó
1 kis dobozos kókusztej
1 szárított chili egészben vagy chili pehely

A hagymát kissé megpároljuk (nem szoktam megpirítani, csak dinsztelem), mehet rá a fokhagyma és a gyömbér, jól összesütjük, a chilit is most tesszük bele.

Kb. fél mokkáskanálnyi a következő fűszerekből:
őrölt római kömény
őrölt koriander
kurkuma
garam masala
só ízlés szerint

Fél percig kevergetve sütjük, aztán mehet rá a felkockázott alma és a mangó jól átkeverjük, majd kevés vízzel felöntjük, csak annyival, hogy legyen miben párolódniuk. A vizet folyamatosan pótoljuk, ha szükséges, de ne legyen bő lére eresztve. Ezután mennek bele a következő fűszerek:

1 csillagánizs
1 darabka fahéj
1 púpozott teáskanál szárított thai bazsalikom
néhány szárított currylevél

Ha a gyümölcs elérte a kívánt puhaságot, ráöntjük a kókusztejet és éppen csak egyet rottyantunk rajta és már kész is van.
Alma – alma vagy alma – körte párossal is kiváló.

A kesudiós rizs pedig (lehet mogyorós, pisztáciás is):

1 bögre hosszúszemű rizs (basmati vagy jázmin lehetőleg)
1 kis zacsi pörkölt kesudió 7-8 dkg
4-5 szem egész szegfűszeg
olaj

A kesudiót kissé átforgatjuk a forró olajon, hozzáadjuk a rizst, azzal tovább kevergetjük, hogy az olaj minden rizsszemet bevonjon. Beledobáljuk a szegfűszeget (csak számoljuk meg, mert utána ki kell majd bányászni őket). Felöntjük 2 bögre meleg vízzel, megsózzuk és keverés nélkül fedő alatt, kis lángon pároljuk kb. 10-12 percig, amíg a főzőlevet be nem szívja. Hagyjuk még a fedő alatt, amíg nem tálalunk. Villával átgereblyézzük, majd mehet a tányérra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése